Manažment využívania dažďových vôd

Manažment využívania dažďových vôd ako efektívny spôsob ochrany životného prostredia a racionálne využívanie zdrojov pitnej vody

Voda – významná a ničím nenahraditeľná surovina strategického charakteru. Považujeme ju za bohatstvo, no napriek tomu s ňou nakladáme neekologicky a neefektívne. Podľa Európskej rámcovej smernice o vode je ohrozených 20% európskych povrchových vôd a až 60% podzemných vôd je nadmerne využívaných. Jednou z možností ako efektívne a ekologicky zaobchádzať s vodou je manažment využívania dažďových vôd. Ide o technológiu zachytávania, odvádzania a akumulácie dažďovej vody pre jej ďalšie použitie z rôznych povrchov ako sú strechy, okolité urbanizované plochy a zatrávnené plochy. Vo všeobecnosti dažďovú vodu buď zachytávame pre jej ďalšie použitie, alebo ju pomocou infiltračných systémov necháme vsakovať do podzemnej vody, čo zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní hladiny podzemnej vody.

 

Zadržiavanie dažďovej vody pozitívne ovplyvňuje miestnu mikroklímu, podporuje malý vodný cyklus a pomáha aj v boji proti suchu. Inštalácia nádrží a využívanie zrážkovej vody, okrem environmentálnych benefitov, šetrí náklady na vodné, stočné a prípadne aj za zrážkové vody, ak sa vodou iba polieva záhrada. Postupná zástavba a rozširovanie spevnených plôch znižujú absorpčnú schopnosť krajiny. Iba istá časť zrážok je zachytávaná v prostredí a väčšina odteká bez využitia do kanalizácie.

Princíp zachytávania a využívania dažďovej vody je možné aplikovať pri nových aj starých budovách, používať na splachovanie WC, zavlažovanie, pranie, čistenie, chladenie a požiarnu ochranu. Zjednodušene sa samotný systém skladá z nádrže, filtra na dažďovú vodu a čerpacieho zariadenia na dažďovú vodu. Pre domácnosti sa dá dosiahnuť až 50% úspora spotreby pitnej vody. Napriek tomu, podľa výskumníkov nie je ekonomicky zaujímavé využívanie vody v domácnostiach. Preto je potrebné zaoberať sa komerčnou sférou, ako sú priemyselné parky a zastavané územia.

 

Dažďová voda je v prostredí nenahraditeľná pre reguláciu klímy a udržiavanie vodnej rovnováhy

Zachytenie a využitie dažďovej vody je problémom nielen mestskej samosprávy a vodárenských spoločností, ale každého vlastníka nehnuteľnosti, či už ide o pozemok, alebo o budovu. Možno ho vyriešiť spoluprácou vlastníkov (vrátane spoluvlastníkov) a správcov susediacich nehnuteľností za účasti samosprávy a vodárenských spoločností. Všetku dažďovú vodu v meste by bolo potrebné zadržať a priamo alebo po prečistení či filtrácii využiť na zavlažovanie vegetácie, prípadne na iné účely. Dočasnému prebytku dažďovej vody, ktorý by nebolo možné zadržať, umožniť vsiaknuť do pôdy. Na vsakovanie je nevyhnutné vhodné vsakovacie podložie pri použití vsakovacích jám a galérii v zastavanom prostredí. Dočasné zadržanie dažďovej vody je možné zabezpečiť inštalovaním zásobníkov, pričom existuje veľa možností vo forme nadzemných, podzemných, vnútorných či vonkajších nádrží, z pevných alebo pružných materiálov.

 

Benefity využívania zberných nádrží:

  • znížená spotreba vody z verejných vodovodov, ochrana vzácnych vodných zdrojov v krajine
  • dažďová voda je mäkká, preto je vhodnejšia na pranie a šetrnejšia voči domácej sanite a zariadeniam
  • dažďová voda je z hľadiska svojho chemického zloženia vhodnejšia na polievanie rastlín
  • zadržiavanie vody v prostredí podporuje malý vodný cyklus a ochladzuje okolie
  • úspory na platbách za vodné, stočné a na poplatku za zrážkovú vodu v desiatkach eur ročne
  • pri precíznom spracovaní sa dá využiť dokonca aj ako pitná voda, čo by si ale vyžadovalo rádovo vyššie výdavky

Použité zdroje:

Inštitút environmentálnej politiky
Ing. Martin Kováč, Kancelária Združenia miest a obcí Slovenska - Možnosti využitia dažďovej vody v meste
http://voda.tzb-info.cz/
Ing. Miroslav Hrib, PhD. – Inovatívne zachytenie a využitie dažďovej vody v meste
http://www.asb.sk/stavebnictvo/strecha/nova-europska-legislativa-pre-systemy-vyuzitia-zrazkovej-a-sivej-vody-v-budovach
http://www.manadatrading.sk/blog/nadrz-carat-dostupne-ekologicke-riesenie
http://asuan.sk