Test omietky IZONIL vyrobenej v roku 2000

Trh so stavebnými materiálmi sa stále vyvíja, objavujú sa neustále nové materiály, ktoré majú čoraz lepšie vlastnosti. Stavby z nich sú viac odolné a vydržia dlhšiu dobu. Čas spotreby týchto produktov sa často pohybuje v priebehu niekoľkých mesiacov. Nie je veľa stavebných materiálov, ktoré by si zachovali svoje vlastnosti po dobu dlhšiu ako 10 rokov. Mnohokrát ich znehodnotí vlhkosť, a po otvorení sa môžu vyhodiť.

Pozreli sme sa na hydrofóbnu omietku IZONIL, ktorá na svojom obale mala dátum výroby z roku 2000. V obale, na ktorom boli vidieť známky času sa skrývala šedá omietková zmes, stále ešte v práškovom stave, a na prvý pohľad nešlo poznať, že sa jedná o produkt vyrobený pred viac ako 20timi rokmi.

Omietková zmes IZONIL bola podrobená niekoľkým pokusom, aby sa overilo, či stratila niečo zo svojej hydrofóbnej vlastnosti. Najprv sa do kôpky omietky pridala kvapka vody, ktorá zostala na povrchu, pretože jej omietka do seba nevpila. Ďalším testom bolo vhodenie lyžice omietky do pohára s vodou. Omietka dopadla bez problémov na dno pohára. Po vytiahnutí bola rozsypaná na stôl v suchom práškovom stave. V treťom a poslednom pokuse sa z omietkovej zmesi vyrobila misa, ktorá bola následne naplnená vodou a nechala sa 2 týždne odstáť. Po dvoch týždňoch bola časť vody vyparená a misa zostala krásne suchá bez prieniku vody.

Aký bol záver tohto testu? Ani hydrofóbna omietka IZONIL vyrobená v roku 2000 nestratila nič zo svojich unikátnych vlastností. To bolo spôsobené tým, že hydrofóbna omietka IZONIL do seba nenasaje žiadnu vodu, ale ani žiadnu vlhkosť a teda sa jej zloženie nijako nepoškodí. Aj vďaka tomuto pokusu môže výrobca udávať minimálnu dobu spotreby 18 mesiacov a dodávať záruku na funkčnosť tejto omietky minimálne 10 rokov.